Tři Orlí pera.

Skautská zkouška - Tři orlí pera. 

Nedávno se nám do rukou dostal celý ročník starého časopisu všem a v něm jsem nalezl  počtení o zkoušce Tří orlích per a protože i tuto zkoušku v našem kmeni také plníme vybral jsem pro vás nahlédnutí do jednoho čísla časopisu VŠEM, které vyšlo v roce 1927.

Hezké počtení přeje,

Mičkinikwa 

 

Od Tuwanakhy ke zkoušce - Tři Orlí pera.:

Jen pro upřesnění: tato zkouška je letos přesně 100 let stará!

Poprvé si ji plnili členové Junáka - Českého skauta ze tří oddílů z Prahy (V., IX. A XIX.) tábořící na Plešivci u Berouna celých 33 dní. O táboře zvaném „Plátěná Lhota“ napsal jeden z jeho vůdců Jaroslav Novák rozsáhlý článek, kde se mj. zmiňuje: „ S místními skauty byli jsme v dobrých stycích. Navštívil nás také jejich vůdce p. prof. Seifert a zástupce jeho, p. Novák , provedl nás důkladně Berounem.“ Na motivy táboření na Plešivci napíše o několik let později i populární román „Skautská srdce. Dva měsíce táboření v lesním táboře lesních skautů“ (J. R. Vilímek, 1921).

O čem se kniha ani článek nezmiňují, je zajímavost, že „prof. Seifert se v rozhovoru s mladičkými vůdci Novákem, Wildmannem a Sigmundem zmíní i o Setonově indiánském woodcraftu, o tom jak jsou hochům v Americe, kteří jsou členy Setonových kmenů, obřadně udělována Orlí pera za splněné malé i velké činy…

Indiánská romantická tématika přivedla po odchodu profesora Seiferta naše tři vůdce k myšlence vytvořit nějakou podobnou „indiánskou zkoušku“ pro jejich tábořící skauty.“ Každý z vůdců podal nějaký návrh a nakonec vzniklo šest jednotlivých zkoušek zahrnutých do táborové soutěže, která vešla později s různými úpravami ve známost jako:

„Tři orlí pera“.


IMG_0001IMG_0002IMG_0003IMG_0004IMG_0005IMG_0006IMG_0007IMG_0008IMG_0009IMG_0010IMG_0011IMG_0012IMG_0013IMG_0014IMG_0015IMG_0016IMG_0017IMG_0018IMG_0019IMG_0020IMG_0021IMG_0022IMG_0023

Komentáře

mickinikwa
před 5 měsíci

Posledním šavanským bojovníkem , který OP splnil je Sagamor Javor z rodu Vlků. Kdo bude další . třeba se to podaří někomu z děvčat rodu Lednáčků nebo bude překvápko v podobě Drápala :-)

Tuwanakha
před 5 měsíci

Jen pro upřesnění: tato zkouška je letos přesně 100 let stará! Poprvé si ji plnili členové Junáka - Českého skauta ze tří oddílů z Prahy (V., IX. A XIX.) tábořící na Plešivci u Berouna celých 33 dní. O táboře zvaném „Plátěná Lhota“ napsal jeden z jeho vůdců Jaroslav Novák rozsáhlý článek, kde se mj. zmiňuje: „ S místními skauty byli jsme v dobrých stycích. Navštívil nás také jejich vůdce p. prof. Seifert a zástupce jeho, p. Novák , provedl nás důkladně Berounem.“ Na motivy táboření na Plešivci napíše o několik let později i populární román „Skautská srdce. Dva měsíce táboření v lesním táboře lesních skautů“ (J. R. Vilímek, 1921). O čem se kniha ani článek nezmiňují, je zajímavost, že „prof. Seifert se v rozhovoru s mladičkými vůdci Novákem, Wildmannem a Sigmundem zmíní i o Setonově indiánském woodcraftu, o tom jak jsou hochům v Americe, kteří jsou členy Setonových kmenů, obřadně udělována Orlí pera za splněné malé i velké činy…
Indiánská romantická tématika přivedla po odchodu profesora Seiferta naše tři vůdce k myšlence vytvořit nějakou podobnou „indiánskou zkoušku“ pro jejich tábořící skauty.“ Každý z vůdců podal nějaký návrh a nakonec vzniklo šest jednotlivých zkoušek zahrnutých do táborové soutěže, která vešla později s různými úpravami ve známost jako „Tři orlí pera“.

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.

Archív

Prázdniny a já.

1%
80%
3%
16%

Obsah stránek je tvořen z materiálu kmene Shawnee.

Tvůrci stránek, Mičkinikwa, Condor.

V případě zájmu o náš oddíl. kontaktujte:

733 741 619 

mickinikwa@seznam.cz

Slavomír Václavský - Mičkinikwa

Děkujeme všem, našim příznivcům za podporu.